Allergiyaya qarşı 6 təbii dərman – Topic.az
Allergiyaya qarşı 6 təbii dərman

Allergiyaya qarşı 6 təbii dərman

Üzünüzdə davamlı olaraq qızarıqlıq yaranır? Halsızlik,  qəfil tərləmə, istilik hissi yaşayırasınız? Mədə ağrısı, ishal, burun tutulması və bu kimi digər halsızlıqların əsil səbəbinin histamin olduğunu bilirsiniz?

Topic.az redaksiyası
Dərc olunma tarixi: 19.06.2019 Baxış sayı:  5224 Müəllif: 
Çörək otu və allergiya

Çörək otu və allergiya

Dəri və tənəffüs sistemi allergiyadan böyük şəkildə təsirlənir. Bir çox insan müxtəlif yollarla özünü göstərən bu xəstəlikdən əziyyət çəkir. Uşaqlardan yaşlılara qədər fərqlı yaş qruplarına təsir edən allergik xəstəliklər siqaret tüstüsü, kimyəvi maddələr və toz ilə qıcıqlana bilər.

Bundan əlavə, inək südü, yumurta, yer fıstığı, soya, fındıq, balıq və dəniz məhsulları kimi bir çox yemək allergik reaksiyaya səbəb ola bilər. Allergiyanın hər növü bədənin müxtəlif hissələrində, sinüslərdən həzm sisteminə qədər xüsusi simptomların ortaya çıxmasına səbəb olur. Allergiyadan əziyyət çəkən hər kəs asqırma, burun axıntısı və göz yaşarmasından əziyyət çəkir. Təxminən 2 ya da 3 ay  “qalıcı qrip” yaşayarlar.

Günahkar histamin

Hərhansı bir allergik təsirə məruz qaldığınızda yaranan qaşıntı, şişmə, istilik və qızarma histamin adi verilən bir maddəylə bağlıdır. Histamin allergik reaksiyalar yaradmağdan da əlavə olaraq xəbərdarlıq edən bir molekuldur. Histamin dözümsüzlüyü orqanizmanın histamini lazımı qədər parçalamaması səbəbiylə histamin səthlərdəki yüksəlmənin bir və daha çox potensial simptoma yol açmasıdır. Əsasən elmi ədəbiyyatda “diamin oksidaz” (DAO) adlanan histaminin parçalanmasına səbəb olan bir ferment olmaması ilə bağlıdır.

Ekzemadan qaşıntıya qədər bir çox problem

Histamin artımından qanda, dəridə və bağırsaqlarda olan “mast hüceyrələri” adı verilən immunitet elementləri cavabdehdir. Histamin səviyyəsinin normaldan artıq olanda ekzema, sədəf, yuxu problemləri, temperaturanın yüksəlməsi, xroniki baş ağrıları, baş dönməsi, astma xəstəlikləri, xroniki yorğunluq, həddindən artıq mədə turşusunun ifrazı kimi rahatsızlıqlar ortaya çıxar.

Təkrarlanan asqırma və öskürək

Histamin səviyyəsinin artmasının burunda qaşıntı, qıcıqlanma, burun tutulması, dəridə qaşıntı kimi bir çox göstəriciləri olur. Nadir hallarda bəzi insanlarda baş ağrısı, yuxusuzluq, iştahsızlıq və əsəbi hallar kimi də görülür. Bu cür xəstəlik

üçün ən yaxşı müalicə əsasən həkiminiz tərəfindən göstərilən müalicədir.

Bundan əlavə, allergiya krizlərinə qarşı təbii vasitələrdən istifadə etmək istəyirsinizsə bunlardan istifadə edin.

Çörək otu yağı

Allergiyada bir çox insanlarda burun bölgəsi təsirlənir. Uşaqlarda da bu çox görülür. Burun axıntısına təbii həll olaraq çörək otu yağı həm uşaqlarda, həm də böyüklərdə istifadə olunur. Soyuq pres üsulu olaraq hazırlanmalıdır. Çörək otu yağı çəkisi 10 kilodan az olan uşaqlarda gündə yarım çay qaşığı olaraq istifadə olunmalıdır. 10 kilodan artıq və 1 yaş üzəri olan uşaqlarda isə 1 çay qaşığı verilməlidir.  4-10 yaş arası yarım yemək qaşığı, 10 yaşdan yuxarı isə 1 yemək qaşığı verilməsi uyğundur. Allergik burun axıntısında hər burun deşiyinə 2 damcı çörək otu yağı tökmək də xeyirlidir.

çorək-otu-yağı

çorək-otu-yağı

Allergiyaya qarşı şahtərə otu

Allergiyaya qarşı Şamtərə otu da təsirli olur. Bu bitki bir çox insanlarda allergiyanı oyandıran bir maddə olan histaminin təsirlərinin qarşısını almağa kömək olur. Uşaqlar üçün yaxşı yuyulmuş şahtərə otunun üstünə 100 ml qaynar su tökülür, 5 dəqiqə dəmləndikdən sonra başqa bir stəkana süzülərək qurtum-qurtum içilir. 4-8 yaş arasındakı uşaqlara gündə 2 dəfə, 8 yaş üstü uşaqlarda isə gündə 3 dəfə olaraq qısa müddətli istifadə etmək uyğundur. Yetkinlərdə, qəbul ediləcək doz 1 çay qaşığıdır.

Şahtərə otu

Şahtərə otu

Üzərlik otu buxarı

Burun axıntılarına üzərlik otu toxumu daistifadə olunur. Ancaq buxarı təsirlidir. 2 yemək qaşığı üzərlik otu toxumu 1 litr suda qaynadıqdan sonra buxar şəklində 1-2 dəqiqə həm ağız, həm də burun yoluyla tənəffüs olunduğunda kömək olur. Günaşırı istifadə olunması məsləhətdir, uşaqlarda da istifadə oluna bilər. Allergiya simptomlarını azaltmağa və yüngülləşdirməyə kömək edir.

Qabartı və qaşıntıya qoz ağacaı yarpağı

Qoz ağacı yarpağı allergiya üçün idealdır. Allergiya əlamətlərinin qarşısını almaq və azaltmaq üçün bu yarpağı dəmləyin. Qoz yarpağını dəmləmə üsulu ilə hazırlayıb, ilıq olduqdan sonra kompres şəklində qabartılı və qaşıntılı bölgələrə bir qazlı dəsmalın üstünə tökərək qoyun. Bu üsul, dəri allegiyasını azaltmaqda çox təsirli olur. Ayrıca gicitkan da faydalıdır. Bir ovuc quru və ya təzə gicitkan otu 150-200 ml suda qaynadılır. Soyuduqdan sonra süzülür və gündə 2-3 dəfə içilir. Bu qaydada həm allergiyanı azaldır,həm də yaranmasının qarşısını alır.

gicitkan otu

gicitkan otu

Allergiyada xüsusi bir duz

Allergiya müalicəsi üçün bu tibbi bitkilər ilə yanaşı Natrium chlororatum-dan da  istifadə olunur. Bu duz həkim göstərdiyi doza qədər gündəlik dilaltı əmilərək istifadə olunduğu kimi, suda həll olunaraq qaşıntılı bölgələrə də qoyulur. Bundan əlavə olaraq lektindən az istifadə olunmalıdır.  Vitamin E, vitamin B6 və Reishi göbələyi histami səviyyəsini azaltdığı üçün də allergiyada istifadə olunur. Bundan əlavə qara üzüm tumunun əzildikdən sonra çeynənərək yeyilməsi də allergiya reaksiyalarını azaldır.

Histamin səviyyəsini azaldan maddələr

Quersetin: Kələm, brokoli, soğan, sarımsaq, çiyələk, heyva, alma, xurma, üzüm, tut, moruqda olur

Fisetin: Çiyələk, xiyar, xurma, alma və soğan.

Apigenin: çobanyastığı, artichok, cəfəri,  kərəviz.

Topic.az redaksiyası
Bu yazılar Topic.az saytının redaksiyası tərəfindən hazırlanmışdır. Yazılarda hər-hansı bir səhv, yalnış məlumat və ya digər problemlərə rast gəlsəniz [email protected] elektron ünvanımıza yazmağınızı xahiş edirik.

Koronavirus - qorunmağın yolları
Həyat tərzi   ⁄   25.02.2020   ⁄   246  baxış

Koronavirusdan qorunmağın yolları

Əsasən heyvanlarda xəstəlik amili olan korona virus ailəsinə aid mutasiya keçirən və “2019-nCov” adı verilən virus, ötən ilin dekabr ayından başlayaraq Çinin Uhan şəhərində insanlar arasından yayılmağa başladı.

omega 3 faydaları nələrdir?
Həyat tərzi   ⁄   18.02.2020   ⁄   193  baxış

Omega-3-ün faydaları nələrdir? Alarkən nələrə diqqət etməlisiniz?

Omega-3 yağ turşuları, qida maddələri ilə qəbul edilməli olan çox doymamış yağ turşularıdır. Bədənin Omega-3 ehtiyacı, ana bətnində başlayır. Ehtiyac uşaqlıq, yetkinlik və qocalıq dövründə davam edir. EPA və DHA adı verilən Omeqa-3 yağ turşuları vardır. Yetkinlər üçün EPA, hamilələr, süd verən analar və uşaqlar üçün isə DHA uyğundur.

Həyat tərzi   ⁄   24.01.2020   ⁄   286  baxış

Uşaqlarda allergiyaya ən çox səbəb olan qidalar

Uşaqlıqdakı qida allergiyası bəzən inkişaf prosesində yox olur, bəzən yetkinlik dövründə də davam edir. Bəs, hansı qidalar allergiyaya daha çox səbəb olur? Qida allergiyası hansı şikayətlərə yol açır? Qida allergiyası  diaqnozu necə qoyulur? Qida allergiyası necə müalicə olunur?

uşaqlarda zəka
Həyat tərzi   ⁄   01.01.2020   ⁄   265  baxış

Elm adamlarına görə uşaqlar zəkalarını anadan alırlar

Elm adamları genetik modifikasiya olunmuş siçanlar üzərində araşdırma aparıblar. Uzun illər davam edən araşdırma, insanlar üçün həyata keçirildiyi zaman oxşar bir nəticə əldə edildi. Buna görə uşaqlar ağıllarını analarından alırlar.

Həyat tərzi   ⁄   29.12.2019   ⁄   344  baxış

Xərçəng xəstəliyinin mübarizəçisi

Tərkibindəki sulfuranın miqdarı ilə sağlamlığımız üçün vacib olan brokoli və gül kələmin faydaları saymaqla bitmir. Xüsusilə qışda bu iki qidanı yemək lazımdır. Brokoli faydası baxımından bir addım qabaqdadır

Həyat tərzi   ⁄   28.12.2019   ⁄   307  baxış

K vitamini haqqında heç eşitmisiniz?

Vitamin K, çox eşitdiyimiz bir vitamin deyil, təəssüf ki digər vitaminlər qədər adı çəkilmir. Ancaq bu təməl qidaya əhəmiyyət verməmək səhv olardı. Bəs, çoxumuzun eşitmədiyimiz K vitamini nə işə yarıyır?

Reklam

Son yazılar

Coca cola
Biznes və texnologiya   ⁄   11.03.2020   ⁄   58  baxış

“Coca-Cola İlə Fərq Yarat” inkubasiya və akselerasiya proqramına start verildi

Mart ayının 10-dan etibarən Coca-Cola Azərbaycan və İNNOLAND İnkubasiya və Akselerasiya Mərkəzinin tərəfdaşlığı ilə “Coca-Cola İlə Fərq Yarat” inkubasiya və akselerasiya proqramı başlamışdır. Proqramın məqsədi ölkənin sərinləşdirici içki sənayesində istehlakçılar və müştərilərin ehtiyaclarını daha yaxşı təmin etmək üçün qlobal trendlərə uyğun müasir texnoloji həllər tapmaq və bunun üçün milli gənc kadrlardan yararlanmaqdır.

Dehidrasiya nədir
Turizm   ⁄   02.03.2020   ⁄   121  baxış

Dehidrasiya nədir, bunun qarşısını necə almaq olar?

Temperatur və rütubət faizinin artdığı yay aylarında digər fəsillərə nisbətən maye ehtiyacı daha yüksəkdir. Bədən istiliyini hava istiliyinə nisbətən balansda saxlamaq üçün nəfəs alıb-vermə, tərləmə və idrar ilə istiliyini ifraz edər. İnsan bədəninin təxminən 65% -i sudan ibarətdir. Yetkin bir şəxs gündəlik orta hesabla 2,5 litr maye itirir. Maye itkisinə əlavə olaraq, bədənin elektrolit balansını tənzimləyən natrium, kalsium və kalium kimi minerallar xaric olur. Normal şəraitdə bədən, maye elektrolit balansını qorumaq üçün itirdiyi maye və elektrolitləri qida və su istehlakı ilə qarşılayar. Bədəndəki mayenin ümumi miqdarının azalması susuzluq hissi ilə özünü göstərir. Maye miqdarında azalmalar artdığda ciddi sağlamlıq problemləri yarana bilər.

Koronavirus - qorunmağın yolları
Həyat tərzi   ⁄   25.02.2020   ⁄   246  baxış

Koronavirusdan qorunmağın yolları

Əsasən heyvanlarda xəstəlik amili olan korona virus ailəsinə aid mutasiya keçirən və “2019-nCov” adı verilən virus, ötən ilin dekabr ayından başlayaraq Çinin Uhan şəhərində insanlar arasından yayılmağa başladı.

omega 3 faydaları nələrdir?
Həyat tərzi   ⁄   18.02.2020   ⁄   193  baxış

Omega-3-ün faydaları nələrdir? Alarkən nələrə diqqət etməlisiniz?

Omega-3 yağ turşuları, qida maddələri ilə qəbul edilməli olan çox doymamış yağ turşularıdır. Bədənin Omega-3 ehtiyacı, ana bətnində başlayır. Ehtiyac uşaqlıq, yetkinlik və qocalıq dövründə davam edir. EPA və DHA adı verilən Omeqa-3 yağ turşuları vardır. Yetkinlər üçün EPA, hamilələr, süd verən analar və uşaqlar üçün isə DHA uyğundur.

Turşu və faydaları
Gündəm   ⁄   11.02.2020   ⁄   193  baxış

Turşu yeməyin heç eşitmədiyiniz 7 faydası

Turşu evdə şüşə qabda və əlverişli şəraitdə hazırlanarsa sağlamlıq üçün son dərəcə faydalıdır. Sağlam insanlarda turşunun həftənin 2 günü maksimum 1 ovuc içi qədər istifadəsi yetərlidir. Bəs, uyğun şəraitdə altında hazırlanıb yeyildikdə sağlamlığımız üçün faydaları nələrdir? Sadəcə sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşunun 7 faydası bunlardır.

Tükənmişlik hissi
Karyera   ⁄   31.01.2020   ⁄   200  baxış

Tükənmişlik sindromunu aradan qaldırmaq üçün 3 məsləhət

Gərgin iş tempi, artan stres, trafik və s. bir çox amillər bəzən işçiləri elə bir nöqtəyə gətirir ki, son nöqtənin adı-tükənməkdir! Bu hissi aradan qaldırmaq üçün nə etməliyik?

Həyat tərzi   ⁄   24.01.2020   ⁄   286  baxış

Uşaqlarda allergiyaya ən çox səbəb olan qidalar

Uşaqlıqdakı qida allergiyası bəzən inkişaf prosesində yox olur, bəzən yetkinlik dövründə də davam edir. Bəs, hansı qidalar allergiyaya daha çox səbəb olur? Qida allergiyası hansı şikayətlərə yol açır? Qida allergiyası  diaqnozu necə qoyulur? Qida allergiyası necə müalicə olunur?

Uncategorized   ⁄   17.01.2020   ⁄   182  baxış

Qulançar və onun faydaları

 Qulançarın tərkibində maqnezium, fosfor, selenium, sink, natrium, dəmir, mis, kalsium, manqan kimi minerallar və ə A, C, B6, K kimi vitaminlər var.

uşaqlarda zəka
Həyat tərzi   ⁄   01.01.2020   ⁄   265  baxış

Elm adamlarına görə uşaqlar zəkalarını anadan alırlar

Elm adamları genetik modifikasiya olunmuş siçanlar üzərində araşdırma aparıblar. Uzun illər davam edən araşdırma, insanlar üçün həyata keçirildiyi zaman oxşar bir nəticə əldə edildi. Buna görə uşaqlar ağıllarını analarından alırlar.

Həyat tərzi   ⁄   29.12.2019   ⁄   344  baxış

Xərçəng xəstəliyinin mübarizəçisi

Tərkibindəki sulfuranın miqdarı ilə sağlamlığımız üçün vacib olan brokoli və gül kələmin faydaları saymaqla bitmir. Xüsusilə qışda bu iki qidanı yemək lazımdır. Brokoli faydası baxımından bir addım qabaqdadır