Balıq yeyərkən nəzərə alınmalı 8 faydalı məqam
Faydaları saymaqla bitməyən balıqlar bu aylarda daha çox yeyilməyə başlayır. Ancaq etdiyimiz bəzi səhvlər varki, balığın qida dəyərəni aşağı salıb, sağlığımızı təhlükə altına alır. Balıqdan maksimum fayda əldə etmək üçün nə etməliyik?

balığın faydaları
Balıq çox qızarmış olmasın
Qızarmış balıq daha ləzzətli ola bilər, ancaq damaq ləzzətinizi üstün tutaraq sağlığınızı riskə atmayın. Çünki zülalların yüksək temperaturla yanaşı quruluşunun pisləşməsi nəticəsində balığın protein tərkibi azalır, orqanizm üçün yararlı təsirləri azalır. Balığı yağda qızardanda temperaturla yanaşı qida dəyəri azalır, qızartdıqca öz çəkisi qədər də yağ yığılması səbəbindən kalori miqdarı artır. Həmçinin una batıraraq qızartmaq üsulundan da qaçınmaq lazımdır.
“Bunun səbəbi, bədən hüceyrələrini zədələyən və unun yüksək temperaturda təması nəticəsində ortaya çıxan olan heterosiklik amin turşusu (HMF) birləşmələrinin xərçəng inkişafına səbəb ola bilməsidir. Balıqları öz suyu ilə və ya sobada aşağı temperaturda buxarlanaraq bişirmək daha sağlam bir seçim olacaqdır. Qızartma, soba və buxar üsulları ilə balığın qidalandırıcı dəyərini maksimum dərəcədə artıra və artıq kaloridən qaçınmaq olar.
Asitli içkilərdən uzaq durun
Orqanizmaya faydalı təsirlərini azaltdığı üçün balığın yanında qazoz, kola, meyvə şirəsi istifadə etməyin. Tercih etdiyiniz təzə limon sıxılmış mineral su həzm sistemini dəstəkləyəcək və verdiyi antioksidanlar, minerallarla sağlam bir seçim təqdim edəcəkdir.Balığın təzəliyindən əminsəniz yanında ayran da içə bilərsiniz.
Yaşıl salat ilə C vitamini əlavə edin
Balıqda ən az rast gəlinən C vitamini səviyyəsini artırmaq üçün limonla bol bol yaşıl salat yeyin. Yaşıl salat, C vitamini çatışmazlığını ödəməklə Omega 3-nin udulmasını artırır. O həmçinin qan şəkərini normallaşdırır, daha uzun vaxt toxluq hisi yaradır.
Soğansız olmaz
Balığı soğansız təsəvvür eləmək mümkün deyildir. Soğan immunitet sisteminizi gücləndirir. Soğan da insulin ifrazını artırır və buna görə qan şəkərini aşağı salma xüsusiyyətinə malikdir. Yüksək qan şəkəri səviyyəsi olan insanlar, balıqların yanında soğan yedikdə daha balanslı qan şəkərinə sahib olurlar. Ancaq qastrit və reflü kimi həzm sistemi xəstəlikləri olan insanlar üçün mədə turşusunun stimullaşdırıcı təsiri səbəbindən soğan yeməmək daha uyğundur.

Balığın faydaları
Balığın yanında bunları yeməyin
Balıqları qaymaqlı, şəkərli və ya soya sousu ilə yemək yeməyinizdəki sadə karbohidrat və yağ tərkibinin artması yüksək kalorilərə səbəb olur. Pomidor və ya tamatlı souslar, səbzə qarnitur əlavəsi, püreləri isə daha sağlam və düzgün seçimdir.
Qatıq yeyərkən diqqət!
Süd və süd məhsullarının tərkibindəki histamin, balıqda da olan histaminin təsiri ilə normadan artıq olur. Bu vəziyyətdə balıq boyatdırsa toksit təsir edərək sağlamlığınız üçün risk edir. Balıq təzədirdə toksik təsir göstərməyəcəyi üçün yemək yeyərkən, yemək sonrasında süd məhsullarından rahatlıqla istifadə edə bilərsiniz
Balıq balacadırda, sümükləri ilə yeyin
Balıqların sümüklərindəki yüksək miqdarda kalsium və fosfor sümüklərin dayanıqlığı və sağlamlığı üçün böyük əhəmiyyət daşıyır. Buna görə də balaca balıqları sümükləri ilə birliktə yeməyi vərdiş halına gətirin

balığın faydaları
Limonla omega-3 istifadəsini artırın
Limon balıq yeməkləri üçün bir şərtdir. Yəni balığın üstünə limon sıxaraq bunu doğrumu edirik? Balığın üzərinə sıxdığınız limon tərkibindəki C vitamini və antioksidanlar, balıqda omeqa-3 istifadəsini artırır. Balığın toksik təsiri varsa bədənə zəhərli təsirini də azaldır. Faydaları olduğuna görə limona balığa sıxmaq düzgün seçimdir.

balıq və limon