C vitamini üçün gündə 1 ədəd yetərlidir
Daim dəyişən hava bir çox xəstəliklərə səbəb olur. Bu müddətdə C vitamininin dəstəyi vücudun xəstəliklərə qarşı çıxması üçün çox vacibdir. Orqanizm tərəfindən istehsal olunmayan C vitamini almaq üçün hansı qidalar yeyilməlidir?

kivi- gündəlik vitamin
Vitamin C suda həll olunan vitaminlərdən biridir və bədəndə sintez və ya saxlamaq mümkün deyil. Buna görə gündəlik qida əlavəsi ilə bədənin ehtiyacı olan miqdar təmin edilə bilər. Bu vitamin olmadıqda c vitamini əksikliyi olur. Əslində, C vitamininin başqa bir adı askorbindir. C vitamin bədənimizə daxil olduğu andan immunitet sistemimizi necə dəstəkləyir?
C Vitamininin faydaları
Payızdan başlayaraq soyuqdəymə və qrip kimi xəstəliklərə qarşı profilaktik təsir göstərir.
Üst tənəffüs xəstəliklərinin simptomlarını azaltmağa kömək edir.
Şəkər xəstələrinin müalicəsi dövründə lazımi müqavimət göstərərək dəstək olur
İmmunitet sistemini gücləndirdiyinə görə başda xərçəng olmaqla bir çox xəstəliklərdə immuniteti artırır
Yüksək qan təzyiqini azaltmaqla insult riskini azaldır.
Dərinin səthindəki hüceyrələri yeniləyir və yaraların və ya buna bənzər halların sağalmasına kömək edir.
Nəhayət, sinir sistemindəki hüceyrələri balansda saxlayar
Gec sağalmış yaralar C vitamininin əksikliyini göstərir
Xüsusilə insan C vitamini baxımından kifayət qədər qida qəbul etmirsə , əksiklik bəzi simptomlarla özünü göstərir
Tüpürcəkdəki fermentlərin azalması diş ətlərində şişkinlik və qanaxma ilə nəticələnir
C vitamininin çatışmazlığı səbəbiylə dəri cavanlaşmır və göyərmə yaranar. Aftalar ağız, dodaqlar, burun və yanaqlarda görülür
Sinir hüceyrələrinə lazım olan turşu miqdarının azalması sinir zədələnməsinə səbəb olur, bu vəziyyət beyindəki fəsadların inkişafı üçün zəmin hazırlayır
Sümüklərdə və əzələlərdə şiddətli ağrılar olar
Yaralar gec sağalır və keçməyən sızanaq ləkələrə səbəb olur.
C vitamini olan qidalar
C vitamini qidalarda tapılan bir növ vitamin olduğundan, bu vitaminlər qidalarla əlavə olunur. Xüsusilə portağal, qırmızı bibər, kivi, limon, mandarin, yaşıl bibər, itburnu və qırmızı kələm C vitamini ilə çox zəngindir. Bunlardan başqa; çiyələk, brokoli, noxud, üzüm də bu vitamin ehtiyaclarını ödəyə biləcək qidalar arasındadır.
Gündə 2 stəkan portağal suyu kifayətdir
Gündəlik C vitamini ehtiyaclarınızı 2 stəkan portağal suyu və ya 1 orta kivi ilə qarşılamaq mümkündür. Bu vitamin istilik, işıq və oksigenə həssasdır. Bişirmə ilə C vitamini təxminən 30-40 faiz itkiyə məruz qalır. Buna görə daha çox çiy yeyilməsi məsləhətdir. Bişiriləcək qidaları buxarda və ya az bişirərək vitamin itkisini minumuma salmaq mümkündür.