Mikrobları məhv edən təbii antibiotiklər
İmmunitet sistemi insan orqanizmini xəstəliklərdən qoruyan və zərərli mikrobları aşkar etməyə və məhv etməyə çalışan bir sistemdir. Antibiotiklərdən istifadə etmədən immunitet sisteminizi təbii formullarla gücləndirmək mümkündür. Vücudumuzu mikroblardan təmizləyən antibiotiklərə bərabər möcüzəvi qidalar

soğan və sarımsağın insan orqanızmasına faydaları
Sarımsaq, soğan
Xüsusilə bişməmiş, çiy yeyildikdə tərkibindəki birləşmələr sayəsində immunitet sistemini gücləndirir, xərçəngə qarşı qoruyan sarımsaq hüceyrə bərpasını asanlaşdırır. Bundan başqa bəzi bakteriyaların artmasının qarşısını alır.
Ancaq həddən artıq istifadəsi orqanzimdə qanaxmalara səbəb ola bilər. Qoxusu səbəbiylə bir çox insanın qaçdığı sarımsağdan gündəlik 2 diş süfrədə istifadə etmək çox faydalıdır.
Eyni fəsilədən olan soğan da hüceyrə zərərindən qoruyan və immuniteti artıran güclü bir antioksidantdır.
Kefir
Kefir mikrobların arttığı bu dövrdə orqanizmin dirəncini artırmağda birəbirdir. Kefir son illərdə aparılan araşdırmalarda, yuxarı tənəffüs yollarının infeksiyalarından qoruduğunu göstərir.
Kefir, qrip infeksiyalarından qoruyarkən, bağırsaqda xərçəngə səbəb olan amillərin qarşısını alır. Probiyotik xüsusiyyətləri sayəsində həzm sisteminə faydalıdır.
Ayrıca sinir problemlərinə, iştahsızlıq və yuxusuzluğa da qarşı faydalıdır. Kefir yüksək təzyiq, bronxit və astma xəstələrinin müalicəsində də istifadə olunduğu üçün həm yetişkinlərin, həm də uşaqların istifadəsi mütləqdir.

kefir
İspanaq
İmmunitet sisteminin super qidalarından olan ispanaq A, B, C və E vitaminləri, kalsium, maqnezium ilə zəngindir.
İnfeksiyaların qarşısını alıb, immuniteti gücləndirən ispanağın içində bol miqdarda olan C vitamini və folik asit sadəcə orqanizmanı qorumaqla qalmır, eyni zamanda infeksiyalarla da mübarizə aparır.
Ürək dostu olan ispanaq, beynin qocalmasına gecikdirici təsir göstərir. Təbiətin bu möcüzəvi qidasını bol bol istifadə edin.

ispanaq
Turp
“Turp kimi olmaq” ifadəsi əbəs eyrə deyilmir. Tərkibində zəngin C vitamini, folik asit, fosfor və yüksək pəhriz lifi ilə tam sağlığ qaynağıdır. Çox güclü bir antioksidan olan turp, soyuqdəymənin müalicəsi üçün idealdır. Yüksək lif sayəsində həzm və ifrazat sistemini dəstəkləyir və öskürək üçün yaxşıdır.

turpun faydaları
Zəncəfil
Yuxarı tənəffüs yollarının infeksiyası, qripdən xərçəngə kimi bir çox faydaları vardır. Sindirim və həzmi asanlaşdıran zəncəfil, mədə bulantasına da yaxşı gəlir. Xolesterolu azaldır və qanın laxtalanmasının qarşısını alır, ağrı kəsici xüsusiyyəti də var.
Amerikada Miçiqan universitetində aparılan araşdırmalara görə yaxın gələcəkdə zəncəfil xərçəngin müalicəsində istifadə edilə bilər.
Təzə zəncəfili rəndələyib, içinə limon, bal qoyaraq əldə etdiyiniz qarışımdan səhər bir çay qaşığı yeməklə immunitetinizi artıra bilərsiniz.

zəncəfil və onun faydaları
Qırmızı bibər
Qırmızı bibər C vitaminindən zəngin bir qidadır. İçərisində bol C vitamini immunitet sisteminizi gücləndirir. Ağrıkəsici və iltihab əleyhinə təsirinə əlavə olaraq, xolesterolu azaldır, mədə turşusunu tənzimləyir. Mikrob öldürücü xüsusiyyəti ilə qış aylarında şəfa mənbəyidir.
İstər təzə, istərsə də qurudulmuş olaraq qırmızı bibərə süfrələrinizdə yer verərək həm ləzzət, həm də sağlamlıq cəhətdən faydalana bilərsiniz.

qırmızı bibər