Qatıq yedikdə orqanizmdə nələr olur?
Zəngin mineral və vitamin tərkibi olan qatıq hər gün yeyilməli olan bir qidadır. Körpəlikdən bəri asanlıqla yeyilə bilər.

Qatıq südün laktik turşu fermentasiyası ilə istehsal olunur. Süd ilə müqayisədə laktoza nisbəti azdır, lakin kalsium, protein və quru maddələrin nisbəti yüksəkdir. Tərkibində bir çox mineral ilə birlikdə qrup B qrup vitaminləri, A vitamini və E vitamini var. Qatıq tərkibindəki kalsium səbəbiylə sümüklər və dişlər üçün deyil, tərkibindəki maqnezium və kalium səbəbiylə əzələ funksiyaları və sinir keçiriciliyi baxımından da əhəmiyyətlidir. Həzm sistemi və bağırsaq florası üçün qatıqdakı probiotiklər çox faydalıdır.
Həzm sisteminin tənzimlənməsinə kömək edən və bununla immunitetə müsbət təsir göstərən mikroorqanizmlərə ‘probiyotiklər’ deyilir. Probiyotiklər bağırsağın təbii florasına xəstəliyə səbəb olan hər hansı bir patogenə qarşı maneə yaratmağa kömək edir. İmmunitet sisteminin hüceyrələrinin çoxu bağırsaqlarda olur və bağırsaqların gücü immunitet sisteminin də güclü olduğunu göstərir.
Laktoza qarşı dözümsüzlük olanlar qatıq yeyə bilərmi?
Qatıq tərkibindəki probiyotiklər sayəsində həm bağırsaq florasını, həm də immunitet sistemini gücləndirir. Bağırsaq florasını tənzimlədiyi üçün kolon xərçəngi riskini azaldır, immuniteti gücləndirdiyi üçün allergik xəstəliklərə qarşı müqaviməti artırır.
Qatıq yemək yağ yandırırmı?
100 qram qatıqda 4,5 qram protein var. Yoğurt kimi yüksək proteinli qidalar əzələlərin inkişafını dəstəkləyir, lakin az proteinli qidalara görə həmişə daha doyurucudur. Qatıq həm də kalsiumla zəngindir. Kalsium sümük dişlərini güclü edən bir mineraldır. 100 qram qatıq, kalsium ehtiyacının 15 faizini ödəyə bilər. Qatıqdan alınan kalsium yağ yanmasını sürətləndirir. Qatıqda kalium, fosfor, riboflavin, yod, sink, A, E və B vitaminləri var. Bu qatıqı mədə-bağırsaq xəstəliklərindən, pis xolesteroldan və hipertansiyona aparan ürək-damar xəstəliklərindən qoruyucu bir qida halına gətirir.
Qatığın yaşıl suyunu tökməyin
Qatıqın yaşıl suyu heç vaxt tökülməməlidir. Bu su zəngin bir vitamin mənbəyidir, şorba ilə qarışdırıla və ya ayran kimi içilə bilər. Qatığın süzülməsiylə suyun tərkibindəki riboflavinin yüksək miqdarı itir. Riboflavin böyümə, toxuma bərpası və enerji metabolizmasından məsuldur. Xolesterol xəstələrinin qatığın qaymağını yeməməli və az yağlı süd məhsullarına üstünlük verməlidirlər.
Evdə hazırlanmış və təbii qatıqları yeyin
Gündəlik istehlak ediləcək qatıqın miqdarı digər süd məhsullarının istehlakından asılıdır. Süd və pendir ümumiyyətlə yeyilmirsə, qatıq hissəsini artırmalısınız. Pendirin səhər yeməyində yeyikdiyi və gündə 1 stəkan süd istehlak edildiyi düşünülsə, nahar və ya şam yeməyində 1 stəkan qatıq və ya 1 stəkan ayran içilməlidir.