Qırmızı çuğundur və sağlamlığa təsirləri
Çuğundur süfrələrimizdə çox da yer almayan sağlam bir səbzədir. Bir qış bitkisi olan çuğundur yaxşı bir lif mənbəyidir. Həm də folat, manqan, kalium, dəmir və C vitamini ilə zəngindir.

Çuğundur və çuğundur suyu; qan axınının yaxşılaşması aşağı qan təzyiqi və artan məşq performansı ilə əlaqələndirilir. Bu faydaların çoxu qeyri-üzvi nitrat tərkibinin yüksək olması ilə əlaqədardır. Çuğundur çiy də istifadə edilə bilər. Ancaq ləzzətli olduğu üçün bişmiş və ya turşu şəklində daha çox seçim edilir. Çuğundurun yaşıl yarpaqları da yeməlidir.
Çuğundurun qida dəyəri
100 q xam çuğundur aşağıdakı qidalanma dəyərlərinə malikdir
Kalori: 43 kkal
Su: 87%
Zülal: 1.6 q
Karbohidrat: 9,6 q
Şəkər: 6.8 q
Lif: 2.8 q
Yağ: 0,2 q
Karbonhidrat dəyəri
Çiy və ya bişmiş çuğundurun təxminən 8-10% -i karbohidratlardır. Qlükoza və fruktoza kimi sadə şəkərlər çiy və bişmiş çuğundurda karbohidratların 70% -dən 80% -ni təşkil edir. Qan şəkərinin səviyyəsinə ciddi təsir göstərmir. Bunun səbəbi, hissədəki karbohidratların ümumi miqdarı azdır. Buna görə diabet xəstələri çuğunduru asanlıqla istehlak edə bilər.
Lif tərkibi
100 qram çiy çuğundur təxminən 2-3 qram lif tərkiblidir. Pəhrizdəki lif miqdarı sağlam qidalanmanın vacib bir hissəsidir və müxtəlif xəstəlik risklərinin azalması ilə əlaqələndirilir.
Vitaminlər və minerallar
Bu bitki bir çox vacib vitamin və mineralların mənbəyidir.
Folat (B9 vitamini): Normal toxuma böyüməsi və hüceyrə fəaliyyəti üçün vacibdir. Xüsusilə hamilə qadınlar üçün lazımdır.
Manqan: Bütün dənli bitkilər, paxlagiller, meyvə və tərəvəzlərdə yüksək miqdarda olur. Karbohidratlardan və yağlardan enerji almaq üçün lazım olan fermentlərə kömək edir. Böyümə və inkişafda mühüm rol oynayır.
Kalium: Qan təzyiqini azaldır və ürək sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
Dəmir: Zəruri bir mineral olan dəmir, vücudunuzda bir çox vacib funksiyaya malikdir. Dəmir qırmızı qan hüceyrələrində oksigen daşınması üçün tələb olunur.
Vitamin C: İmmunitet və dəri sağlamlığı üçün vacib olan bir antioksidandır
Çuğundurun sağlamlığa faydaları
Aşağı qan təzyiqi: Yüksək qan təzyiqi qan damarlarınıza və ürəyinizə zərər verə bilər. Buna görə ürək xəstəliyi insult və vaxtından əvvəl ölüm üçün ən güclü risk faktorlarından biridir. Qeyri-üzvi nitratlarla zəngin olan meyvə və tərəvəzləri azot oksidinin meydana gəlməsini artıra bilər, qan təzyiqi aşağı salır və ürək xəstəliyiniz riskini azalda bilər. Tədqiqatlar göstərir ki, çuğundur və çuğundur suyu bir neçə saat ərzində qan təzyiqini 3-10 mm hg azalda bilər. Bu, damarlarınızın rahatlaşmasına və genişlənməsinə səbəb olan azot oksidinin yüksək olması ilə əlaqədardır.
Qida ilə əlaqəli nitrat enerji istehsalına cavabdeh olan mitokondriyanın təsirini artırır və nəticədə fiziki məşq zamanı oksigen az olur. Tədqiqatlar göstərir ki, nitrat, xüsusilə qaçış, velosiped sürmə və yüksək intensivliyə dözümlülük məşqləri zamanı fiziki fəaliyyətini yaxşılaşdıra bilər. Çuğundur və çuğundur suyu, qeyri-üzvi nitrat tərkibində olduğuna görə tez-tez bu məqsədlə istifadə olunur.