Sümükləri gücləndirən kalsium mənbələri
Süd sənayesi uzun illər güclü və sağlam sümüklər üçün insanları hər gün süd içməyə təşviq edir. Ancaq bu ümumi klassik bir məlumatdır. Süd həmişə sağlamlığınız üçün faydalı deyil və hətta riskli ola bilər.

Süd- kalsium qaynaqları
Bəzi tədqiqatlar südün xərçəng riskini artıra biləcəyini müəyyən etdi. Buna görə xərçəngin qarşısını almaq üçün süd istehlakını minimuma endirmək yaxşıdır. Sağlam bir qidalanma əldə etmək istəyirsinizsə, ticari şüarlara çox əhəmiyyət verməməlisiniz.
Süd sənayesi tərkibindəki kalsium yüksək olduğuna görə südü sağlam və bənzərsiz bir qida kimi təqdim edir. Kalsium sümüklərin güclənməsinə də kömək edir . Kalsiumun müntəzəm istehlakı osteoporoz riskini azaldır. Ancaq bu faydaları əldə etmək üçün düzgün kalsium mənbəyini seçmək də vacibdir. Südün çox istehlakının osteoporoz riskinin daha yüksək olmasına səbəb olur. Bu vəziyyətdə inandığımız həqiqətlər kommersiya reklamına deyil, elmə əsaslanmalıdır. Daha sağlam sümüklər istəyirsinizsə, digər kalsium mənbələrini seçməlisiniz.
Süd kalsium qaynağıdır?
Düzdür, kalsium sümük gücünü artırır və süd kalsium mənbəyidir. Yaxşı, süd istehlakının osteoporoza səbəb olması sualı ağla gəlir. Cavab budur ki, süddəki kalsium aşağı bio-yararlığa malikdir. Süddə kalsium olmasına baxmayaraq, orqanizmdə bu kalsiumun əmilməsi üçün uzun vaxt lazımdır.
Sağlam sümüklər üçün lazım oaln qidalar hanslardır?
Süd içənlərdə sümüklərin zəif olmasının başqa bir səbəbi bədənin asidik (turşulu) olmasıdır. Süd, pendir, ət kimi asidik qidaları yeyərkən orqanizmamız meydana gələn turşu reaksiyalarını zərərsiz edməlidir. Turşuluğun zərərsiz eləməyin ən yaxşı yollarından biri sümüklərdən minerallar çıxarmaqdır. Bu reaksiya sümüklərinizin tükənməsinə və zəifləməsinə səbəb olur. Əslində gündəlik süd məhsulları istehlakımızı artıraraq kalsium çatışmazlığı yaşayırıq.
Bədəndəki turşuluq xərçəngin inkişafı və yayılması ilə əlaqələndirilmişdir. Xərçəng riskini minimuma endirməyin ən təsirli yollarından pH səviyyəsini sabitləşdirməkdir. Südün və digər süd məhsullarının həddindən artıq istehlakı turşuluğa səbəb olur. Sümükləri qorumaq və xərçəng hüceyrələrinin böyüməsinin qarşısını almaq üçün süd istehlakını azaltmaq daha yaxşıdır.
Bitki mənşəli qidalardan istifadə edin

Tərəvəzlər -kalsium mənbələri
Bəzi bitki mənşəli qidalar sağlam kalsium mənbəyi kimi də istehlak edilə bilər. Bu kalsium mənbələri südlə müqayisədə daha yüksək bio-yararlığa sahibdir.
Səbzə və tərəvəz yediyiniz zaman bitki mənşəli komponentləri, vitamin və mineralları daha təsirli istifadə edə bilərsiniz. Çünki bu kalsium mənbələri daha yüksək udma nisbətlərinə malikdir.
Sağlam sümüklər üçün lazım olan kalsiumu əldə etmək üçün diyetinizə əlavə edə biləcəyiniz bir neçə nümunə vermək istərdim. Ispanaq, quru lobya, əncir, qara kələm, küncüt toxumu, çia toxumu, badam, hindistan cevizi südü və kinoa.
Kalsiumdan əlavə, yuxarıda sadalanan qida maddələri, sağlamlıq üçün və bədənimiz üçün zəruri olan bir çox müxtəlif vitamin və mineral qəbul etməyə imkan verir.