Xərçəng xəstəliyinin mübarizəçisi
Tərkibindəki sulfuranın miqdarı ilə sağlamlığımız üçün vacib olan brokoli və gül kələmin faydaları saymaqla bitmir. Xüsusilə qışda bu iki qidanı yemək lazımdır. Brokoli faydası baxımından bir addım qabaqdadır

Brokkoli və gül kələminə acı bir dad verən ‘qlükozinolat’ adlı kükürdlü birləşmələrdir. Bu kükürd birləşmələrinin parçalanması nəticəsində sülforafanlar yaranırlar. Tədqiqatlar göstərir ki, sulforafanların xərçəngin inkişafını dayandırmaq və qarşısını almaq kimi möcüzəvi təsiri var. Bu birləşmələr xərçəng hüceyrələrinin aktivləşməsini azaltmağa, istehsal olunan kimyəvi maddələri təmizləməyə və qidalanmasının qarşısını alır. Xüsusilə döş xərçəngi, bağırsaq və prostat xərçəngində daha çox təsirlidir.
Toksinləri təmizləyir
Müasir həyatla birlikdə çox sayda toksin həyatımıza girdi. Kələmin zərərsizləşdirici xüsusiyyətləri zəhərli maddələrin ifraz olunmasında mühüm rol oynayır. Brokkoli və gül kələmində və C vitamini tərkibində olan fitokimyəvi maddələr qaraciyərdə zəhərli maddələrin xaric olmasına kömək edir. Tərkibindəki sulforafanlar da zərərli pestisidlərin bədəndən çıxarılmasına kömək edir.
Ürək sağlamlığını qoruyur
Kələm antioksidan və iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri olduqca güclü tərəvəzdir. Onlar ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını almağa və xəstəliyin səbəb olduğu metabolik profilləri yaxşılaşdırmağa kömək edir. Yüksək kalium və aşağı natrium tərkibi qan təzyiqinin tənzimlənməsinə kömək edir; Tərkibindəki yüksək lif sayəsində pis xolesterolu (LDL) aşağı salırlar.
Şəkərdən qoruyur
Kələmkimilər fəsiləsi tərkibindəki aşağı şəkər və yüksək lif sayəsində həm çəki itirməyə, həm də diabetdən qorumağa kömək edir. Diabetli xəstələrdə qan şəkərinin azalmasına kömək edir.
Beyni gücəndirir
Brokoli və gül kələmində olan sulforafan, sinir sistemindəki müxtəlif yolları tənzimləyərək sinir hüceyrələrinə qoruyucu təsir göstərir. Sinir hüceyrələrini (neyronları) oksidləşdirici stres və iltihabdan qoruyur, Alzheimer və Parkinson xəstəliklərinin əsasını qoyan mexanizmləri yavaşlatır.
Brokoli və ya gül kələm?
Brokkoli və gül kələminin qohumluğu səbəbindən çox oxşar xüsusiyyətlərə sahib olmasına baxmayaraq, bir-birindən bir az fərqli olduğunu söyləyirlər. Hər ikisi də möhtəşəm tərəvəzdir, amma iş müqayisə ediləcəksə, yaşıl yarpaqları sayəsində brokoli bir addım irəli gedir. Gül kələmi ilə müqayisədə 2 qat dəmir, 2 qat C vitamini və 20 qat beta karotin ehtiva edir